‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Gaiplik Nedir Sonuçları Nelerdir

Gaiplik Nedir Sonuçları Nelerdir

10.09.2018 0 Yorum


Gaiplik, Türk Medeni Kanunun 32.maddesine göre kendisinden uzun süre haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kişi hakkında ölüm olasılığı kuvvetli ise hakları bu kişiye bağlı olanlar tarafından başvurulan mahkemece kişinin gaipliğine karar verebilir. Gaiplik bir nevi kişiliği ortadan kaldıran bir nedendir.

Gaiplik Türleri Nelerdir?


Ülkemizdeki kanunlara göre iki türlü gaiplik türü vardır:

Birincisi: Uzun süreden beri haber alınamamasından dolayı kaybolduğunun düşünülmesidir. İşe gidiyorum diyerek evden çıkan bir kişinin aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen dönmemesi ve haber alınamaması örnek olarak verilebilir.

İkincisi: Ölüm tehlikesi içinde kaybolmasıdır. Örnek olarak kayak yapmaya çıkan birinin bulunduğu yerde çığ olması ve kendisinden haber alınamaması gibi durumlardır.
Her iki durumda da yetkili mahkeme bu kişiler hakkında gaiplik kararı verebilir.

Gaiplik, Türk Medeni Kanunun 32.maddesine göre kendisinden uzun süre haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kişi hakkında ölüm olasılığı kuvvetli ise hakları bu kişiye bağlı olanlar tarafından başvurulan mahkemece kişinin gaipliğine karar verebilir.

Gaiplik Kararını Hangi Mahkemeler Verir?


Gaiplik Kararı konusunda yetkili olan mahkemeler; kaybolan kişinin Türkiye’de yaşadığı son yerleşim yerindeki veya Türkiye’de hiç yerleşim yeri olmadıysa kişinin nüfus sicilinin kayıtlı olduğu yerin veya iki durum da yoksa kişinin anne ve babasının kayıtlı olduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleri görevlidir.



Gaiplik Kararı İçin Gerekli Şartlar ve Sonuçları


Gaiplik kararının alınabilmesi için bazı şartların oluşması gerekiyor. Şayet bu şartlar oluşmadı ise karar verilemez. Gaiplik kararının alınabilmesi için gerekli şartlar şöyle sıralanabilir:

Uzun süre haber alınamayan kişiden en son haber alma tarihinin üzerinden 5 yıl geçmiş olmalı

Ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda ise ölüm tehlikesinin olduğu olayın üzerinden en az 1 yıl geçmelidir.

Belli aralıklarla ilanların verilmesi ve bu ilanların süresinde ise ilk ilanın üzerinden en az altı ay sonra ilan verilmelidir. Şayet ilan süresi içinde kişi ortaya çıkarsa veya ölüm durumu netleşirse veya kendinden haber alınırsa gaiplik istemi düşer.

Mahkemece gaiplik kararı verildikten sonra gaiplik sonuçları nelerdir durumu ortaya çıkmaktadır. Buna göre, gaibin evliliğinin sona ermesi için gaibin eşinin evliliği feshetmesi gerekir. Eş gaiplik kararı için başvuru yaparken evliliğin feshi içinde başvurabilir. Gaibin mirası ölüm tehlikesi içinde kaybolmada 5 yıl, uzun zaman haber alınamama durumunda ise 15 yıl geçtikten sonra kesin olarak mirasçılara geçer. Şayet daha önce gaibin mallarının kendisine teslimin talep etmeleri halinde bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahibi ya da gaibin kendisine verileceğine dair güvence göstermek zorundadırlar . Bu süreler gaiplik kararının verildiği tarihten değil kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolma ya da son karar tarihine göre belirlenir.
İlgili Link : Soyadı Değişikliği Davası
Evlilik Tazminatı Nedir

Önceki Yazı

Evlilik Tazminatı...

Yorum Yap