‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Boşanma Davası Türleri Nelerdir

Boşanma Davası Türleri

28.08.2018 0 Yorum


Evliliklerde eşlerin karşılıklı olarak anlaşabilmesi, evliliklerin devamı için çok önemlidir. Eğer bu durum olmaz ise evlilikler sonlanmak durumunda kalmaktadır ve bu işlemde boşanma davaları ile yapılır. Boşanma davalarının ise farklı türleri vardır. Eşlerin arasındaki boşanma sebepleri, eşlerin karşılıkları anlaşması ve benzer hususların davaların türlerini belirlemektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları


Eşlerden bir tanesinin ya da ikisinin beraber açtığı boşanma davalarında bütün konularda uzlaşı sağlanırsa, o davalara anlaşmalı boşanma davaları adı verilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarının açılabilmesi için eşlerin en az 1 yıl evli kalmaları şartı vardır. Eğer bu şart sağlanamıyor ise anlaşmalı boşanma davasının açılması mümkün değildir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü


Anlaşmalı boşanma davalarında bilinmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi anlaşmalı boşanma protokolüdür. Yukarıda bu davalarda her iki tarafından bütün konularda anlaştığı vurgulanmıştı. Bu anlaşmanın sözlü değil yazılı olması ve mahkemeye sunulması gerekiyor. Aksi durumda dava çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.

Eşlerden bir tanesinin ya da ikisinin beraber açtığı boşanma davalarında bütün konularda uzlaşı sağlanırsa, o davalara anlaşmalı boşanma davaları adı verilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarının açılabilmesi için eşlerin en az 1 yıl evli kalmaları şartı vardır.


Anlaşmalı boşanma protokolü, uzmanlık isteyen bir konudur. Bu protokolün oldukça detaylı olması ve bütün hususların burada yer alması gerekiyor. Nafakadan velayete kadar her şeyin en ince ayrıntısına kadar protokolde belirtilmesi ve açık hiçbir nokta bırakılmaması gerekmektedir. Burada yapılacak hatalar, davaların uzamasına neden olabilir.

Anlaşmalı boşanma davaları meselesinde hukuki usullere gereken önem gösterilirse söz konusu davaların 2 ay ya da daha az sürede sonuçlanması mümkündür. Aksi halde ise 8 aya kadar uzayabilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davaları


Boşanma davalarında anlaşma durumu yok ise o davalar çekişmeli boşanma davaları olarak adlandırılmaktadır. Bu tür davalarda tarafların anlaşması yoktur ve dolayısıyla da mahkeme heyetinin tüm bu konularda karar vermesi gerekmektedir. Anlaşma olmamasından dolayı protokolde yoktur.
Çekişmeli boşanma davaları konusunda taraflar çocukların velayeti, mal paylaşımı, nafaka gibi konuları mahkemeye götürmektedir. Konuların sayısı ne kadar çok olursa mahkemenin süresi de o kadar fazla olmaktadır. Dolasıyla da süre hakkında net bir rakam verilmesi çok zordur. Fakat ortalama olarak 1-2 yıl içerisinde bu davalar sonuçlanır. Hukuki destek bu tür davalarda da çok önemlidir.