‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.
Tenkis Davası Nedir
0 Yorum
Tenkis davası bir çeşit miras davasıdır. Kanunlarda yeri vardır ve nadir görülen bir davadır. Bir kişi öldüğü zaman geride bıraktığı mal varlığı en yakın mirasçılarına pay edilir. Ancak bazı durumlarda bu iş o kadar kolay olmuyor. Çünkü ölen kişi ölmeden önce mirasını arkasında kalacak bazı mirasçılar arasında pay etmiş olabilir. Bununla birlikte mirasçılar haricinde 3.kişileri de mirasını vermiş olabilir. Miras bırakan kişiler böyle bir davranışta bulunduğu zaman geride kalan kanunen mirasçılar zor durumda kalacaktır.
Kanunen haklı mirasçılar yani ölen kişinin birinci ve ikinci derece akrabaları saklı mirasçılardır. Ölen birey 3. derece ya da başka birine mirasını bıraktığı zaman haklı mirasçılar saklı pay hakkına sahiptir. Miras bırakan kişi saklı paya sahip mirasçıların hakkına kesinlikle dokunamaz yani bu mirasları üçüncü taraflara bırakamaz. Böyle bir girişimde bulunduğu zaman mirasçı kişi mahkemeye başvurarak haklarını geri alabilir.
Tenkis davasını yukarıda belirtilen saklı payını alamayan mirasçılar alabilir. Birinci ve ikinci dereceden akrabalar örneğin çocuk, anne, baba, kardeş, torun gibi akraba bireyleri tenkis davası açarak saklı payına tecavüz etmiş haklarını geri alabilir. Görülen mahkemeye göre tüm saklı pay haklarını da alabilirken bazı durumlarda saklı pay haklarının bir kısmını geri alabilir. Saklı payı alınmaya çalışan mirasçıların her biri ayrı ayrı da dava açabilir.
Tenkis davası açmak isteyen vatandaşlar davanın ne kadar sürede sonuçlanacağını merak ediyor. Tenkis davası duruma göre 3 ay ile 6 ay arasında değişebiliyor. Ancak mahkeme yoğunluğuna göre bu süreç uzayabiliyor. Konuyla ilgili en doğru cevabı kişinin avukatı bildirir ve davayı kazanmak için iyi bir avukat ile çalışmak gerekir.