‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Kıdem Tazminatı Alma Şartları

0 Yorum

İşçi ve işveren arasındaki sorunların sonucunda açılabilen kıdem tazminatı davası, bir işçiyi veya iş sahibini oldukça sıkabilen davalardan biridir. Bu dava, işçi tarafından açılan bir dava olmasının yanı sıra, tamamen işçinin hukuksal haklarını savunmak için açılmaktadır. İşverenin, işçiyi fazladan çalıştırması durumunda, haftalık izinlerini kısıtlaması durumunda, ödenmesi gereken ödemenin sebepsiz, nedensiz veya geçersiz nedenler ile kısılması durumunda, işçiye işyerinde yapması gereken işlerin dışında ek işler verilmesi durumunda ve işçinin haklarının işveren tarafından gasp edilmesi durumunda, işçi tarafından açılabilecek bir davadır. İş sözleşmelerinin işveren tarafından fesh edilmesi durumunda işçi istifa edebilir. İstifa etmesine rağmen, gerekli delilleri ve gerekçeleri mahkemeye sunarak, kıdem tazminatı davası açabilir.



Bir işçinin kıdem tazminatı davası açabilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İşçinin, çalıştığı yerdeki işverene bağlı yerlerde en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir.

  • İşçinin, işveren tarafından sebepsiz veya geçersiz sebepler ile atılmış olması gerekmektedir.

  • İşçinin imzalamış olduğu iş sözleşmesindeki maddelerin birinin veya birden fazlasının işveren tarafından fesh edilmiş olması gerekmektedir.


Ek olarak şunları da belirmek isteriz. Askere gidecek olan erkek çalışanların da tazminat davası açmaya hakları var. Aynı zamanda yeni evlenmiş olan kadın çalışanlar da evliliklerinin hemen sonrasındaki 1 yıl içinde işlerinden ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabilmeleri mümkündür.Bu alanda daha fazla bilgi için Evlilik tazminatı yazımızı okuyabilirsiniz.



İlgili Haber : Kıdem Tazminatı Nedir


Bir işçinin, kıdem tazminatı davası açması için illa işten atılmasına gerek yok. İşçi, haklarının yendiğini düşünüyor ise bu davayı açabilir ve tazminat davasını kazanabilir. Ek olarak, birçok işçi bir araya gelerek bu dava için başvuru yapabilirler. İşverenin, işçilerin hakkını yemesi durumunda, yukarıdaki sebeplere bağlı olan tüm işçiler, tazminat davasını kazanabilirler.


Yorum Yap