‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Kat karşılığı İnşaat Sözleşmeleri

0 Yorum
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, iki taraflı yapılan, emlak, inşaat, arsa ve tarım işlerindeki hakların savunulması için imzalanan bir sözleşmedir. Sözleşmenin amacı, müteahhit ve arsa sahibi arasındaki hakların korunmasını sağlamak ve ihlaline engel olmaktır. Hukuksal bir sözleşme olmasının yanı sıra, sözleşme, dilerseniz noter huzurunda, dilerseniz de hukuksal süreçlerle imzalanabilmektedir. Sözleşmenin asıl amacı ise şudur;

Müteahhite, ev, apartman veya benzeri yerlerin yapılması için verilen arsa haklarının, iş bitimi sonrasında hem müteahhitin hakkının karşılanmasını, hem de arsa sahibinin haklarının karşılanmasını sağlamaktır. Örnekleyecek olursak, arsanızı bir müteahhite apartman yapması için verdiniz. Müteahhit, apartmandan belirli bir kısmı size verecektir. Aynı zamanda bu apartmandan kendine de pay alacaktır.

Bu sözleşmenin içeriği ise bu paylarınızın savunulması ve hukuksal şekilde iki tarafa da dağıtılmasıdır.
Tamamen hukuksal olan bu sözleşmede bazı ek detaylar mevcuttur. Bu detaylar, arsa sahibinin zarar etmesi durumunda borcun iki tarafa da yüklenmesi, kat irtifakının tapu kapsamında devredilmesi, müteahhitin kararlaştırdığı projenin mimarı kurallara uyması gibi detaylardır.

Sözleşmenin geçersiz sayılması için sözleşme kurallarının fesh edilmesi gerekmektedir. Arsa sahibi veya müteahhitin sözleşme kurallarını fesh etmesi sonucunda hukuksal şikayet süreci başlayacaktır. Dava, para ve tazminat cezaları ile sonuçlanabilmektedir. Sözleşme, iş bitimi sonrasında hukuksal süreç ile kişilerin haklarını almalarını sağlayacaktır. Bu hakların eksikliği veya fazlalığı sonucunda sözleşme kuralları ve kanunları gereki ek hukuksal süreçler başlayabilir.

Bu süreç, tamamen isteğe bağlı bir süreçtir. İki tarafın da sözleşme dışı olayları kabul etmesi sonucunda ek dava açmalarına gerek yoktur.
Sözleşmenin, imzalanma sürecindeki tarihleri, söz konusu arsanın inşaatının bitiş sürecine göre belirlenebilmektedir. Bu nedenle bu yazımızda net bir tarih vermemekteyiz.


İlgili Video: Çek Senet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Yorum Yap