‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Nafaka İptali Şartları Nelerdir

0 Yorum

Nafaka, maddi sıkıntı içinde olacak eşe bağlı olan ve her ay diğer eş tarafından ödenmesi gereken parayı ifade eder. Bu anlamda nafaka yükümlülüğü getirilebilmesi için nafaka ödenen tarafın nafaka ödenmemesi halinde maddi sıkıntı yaşaması gerekmektedir.



Nafakanın Kaldırılması Davası Nedir?



Boşanma davası sırasında veya sonrasında açılacak ayrı bir dava ile nafaka verilmesi hâlinde, nafaka gerektiren şartların değişmesi veya ortadan kalkması halinde nafaka mecburiyeti ile açılan ve nafaka kaldırılmasını talep eden davadır.



Nafaka kaldırılması davasından bahsettiğimizde ise boşanma sonrası diğer eş lehine verilen yoksulluk nafakasıdır. İkincil nafaka ise çocuk lehine verilen nafakadır ve bu durumda çocuk ölür veya 18 yaşını doldurursa nafaka kendiliğinden sona erer.



Yoksulluk nafakası davalarında , nafaka alacaklısı bir başkasıyla evlenirse nafaka kaldırılması için dava açılmasına gerek yoktur. Verilen nafaka otomatik olarak ortadan kalkacaktır. Nafaka kaldırılması davasının açılması gereken durumlarda;



  • Nafaka alacaklısı evlenmeden başka biriyle evli gibi yaşar ise,

  • Nafaka alacaklısının yoksulluğu ortadan kalkar ise,

  • Nafaka alacaklısı istihdam edilirse.



Bu durumlarda, nafaka kaldırılması için dava açılabilir. Nafaka kaldırılması davası aile mahkemelerinde açılmaktadır. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerinde nafaka kaldırılması davası açılabilir.



Kanunda nafaka kaldırılmasına ilişkin davanın açılma süresine ilişkin hüküm bulunmamaktadır. Çünkü tarafların ekonomik koşullarının ne zaman değişeceği bilinmemektedir. Tarafların ekonomik durumlarının değişmesi halinde konu dava açılabilir.


Yorum Yap