‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Miras Taksimi Nedir

0 Yorum

Miras taksimi, ölen bir kişinin ardında bıraktığı mirasın, mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağını içeren bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile mirasçılar, kalan mirası kendi aralarında pay etmektedirler. Sözleşme, hukuksal bir sözleşmedir. Bu nedenle noter veya direkt olarak hukuksal yollar ile imzalanabilecek bir sözleşmedir. Aynı zamanda miras taksiminin amacı, mirasın bölüneceği kişiler arasındaki anlaşmaların özel olarak yapılmasını sağlamaktır. Hak ve hukuk koruma işlemleri de bu sözleşme adı altında yapılabilmektedir.



Ölen kişi, bu sözleşmeyi ölmeden önce yaparak, mirasını bırakacağı çocukları, eşi veya akrabaları için ek detaylar verebilir. Mirasın bölünmesi hususunda, kızlarına, oğullarına, akrabalarına veya eşine, normal şartlardaki miras payından bağımsız olarak farklı oranlarda miraz paylaşımını sağlar.



Sözleşme, normal miras paylarına karşın yapıldığından dolayı, miras sahibinin ölmesi sonrasında, mirasın paylaştırılacağı kişiler tarafından davaya sürülür. Dava, sözleşmedeki kurallar fesh edilmediği sürece onaylanır ve mirasın paylaştırılacağı kişiler arasında paylaşım işlemi yapılır. Bu sözleşmenin iki defa yapılmasının herhangi bir mahsuru yoktur. Fakat, iki sözleşmenin de tarihlerinin birbiriyle çarpışmaması ve ek maddelerin de birbirine uyması gerekmektedir.



İlgili Link; Miras Payları

Davanın herhangi net bir süresi yoktur. Bu nedenle herhangi bir süre zarfına bağlı kalmadan bu davayı açabilirsiniz. Davanın ne kadar süreceği belli olmadığı için net bir bilgi verememekteyiz. Fakat ortalama süreçlere bakarsak pek uzun sürecek dava türü değildir. Davanın sürecini hesaplayarak olumlu veya olumsuz olduğunu anlamak çok zor. Fakat ek kurallara, kanunlara veya sözleşmedeki maddelere ters bir durum olmadığı sürece davanın onaylanması neredeyse kesindir.



Sözleşmeyi noter huzurunda veya hukuksal şekilde yapabilirsiniz. Sözleşmeyi kopyalamayı ve gerekli belgeleri eksiksiz doldurmayı unutmayın. Önemli bazı detaylar da gereklidir.

Sonraki Video

Nispi Ne Demek ?...

Yorum Yap