‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

İhtiyati Tedbir Nedir

0 Yorum
Pek çok birey, ihtiyati tedbir nedir, sorusuna cevap aramaktadır. İhtiyati tedbir, hukuksal bir terimdir. Bu terim, tamamen maddi tazminatlarınızı koruma amaçlı alınan bir tedbirdir. Yani hukuksal haklarınızı koruma amaçlı bu tedbirler alınabilir.

Örneğin, maddi bir tazminat davanızdaki zararlarınızın karşılanması için ödenecek tutarın, zararınızı karşılamaması durumunda bu tedbir devreye girmektedir. Aynı zamanda hukuksal süreçteki uyuşmazlık sorunlarında da bu tedbir kullanılmaktaydı. Fakat Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, yeni bir kararında, uyuşmazlık sorunlarında bu tedbirin kullanılamayacağını, ihtiyati haciz talebinin devreye sokulacağını belirtmiştir.

İhtiyati tedbiri daha iyi pekiştirecek olursak güzel bir örnek verebiliriz. Örneğin, çalıştığınız iş yerinin sahibi, sizi sebepsiz yere işten çıkarttı. Aynı zamanda siz bu işe göre bazı maddi kararlar almıştınız. İşten çıkarılmanızın geçerli bir sebebi olmaması durumunda tazminat davası açabilirsiniz.

Bu tazminat davası, sizin maddi zararınızı karşılamak zorundadır. Fakat maddi zararınızı karşılamaması durumunda ihtiyati tedbir devreye girer. Eğer tazminat davasından gelecek maddi gelirin, zararlarınızı karşılaması için bu tedbiri aldıysanız, maddi zararlarınızı ihtiyati tedbir sayesinde karşılayabileceksiniz. Fakat önemli olan nokta şudur; bu tedbirin onayı, tamamen davadan bağımsızdır. Yani, hukuksal süreçteki onay dışında ek olarak hâkimin de onay vermesi gerekmektedir. Hâkimin onayı durumunda zararınızı karşılamak için ek olarak tazminat alabilirsiniz. İhtiyat tedbiri tam olarak bu anlama gelmektedir.

Aynı zamanda mal varlığı davaları için de ihtiyati tedbir uygulanabilmektedir. Hukuksal sürecin sizin yararınıza onaylanması sonucunda maddi zararlarınız karşılanmazsa, bu tedbir sayesinde yeniden bir dava açabilir ve hâkimin onayına bağımlı şekilde zararlarınızı karşılama davasında bulunabilirsiniz. Aynı zamanda ihtiyat tedbiri olarak da adlandırılan bu tedbir, günümüzdeki çoğu hukuksal süreçte de kullanılmaktadır. İlgili Video ; İbraz Nedir

Önceki Video

İbraz Nedir?...

Yorum Yap