‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Nişan Hukuku

1 Yorum

Nişan hukuku, evlenme kararı alan çiftlerin evlenme öncesi bir sözleşme tarzı gerçekleştirdikleri eylemdir. Yaş sınırı bulunmamaktadır nişanlanmada. Nişanlılık, evlilik öncesi hem çiftin birbirlerine hem de ailelerin birbiriyle anlaşıp, anlaşmadıklarını ya da aradaki samimiyeti güçlendirmek için geçmişten günümüze gelenek haline gelmiş bir törendir. Bu sebebiyetle çiftler ve aileler arası sorumluluklar doğması nedeniyle geçmişten günümüze gelenek haline gelen nişan aynı zamanda hukukun içine de nişan hukuku olarak girmiştir.



Nişanlanmanın Şartları



Evlilik sürecinin ilk adımı olarak sayılan nişanlanma, nişan hukuku içerisinde bir takım şartlar doğurmaktadır. Bunlardan en önemlisi evlilik adımına çıkılan bu nişanlılık sürecinde evlilik adına kişilerin üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekir. Nişanlamanın yaşı olmaması sebebiyle sadece nişanlanacak kişilerin akli sağlığının yerinde olması yeterlidir.



( Tek başına kararlar verebilmesi, ayırt etme özelliğine sahip olması…)
Nişanlanma şartları arasında bulunan bir diğer şey ise nişanlanacak kişilerin farklı cinsten olmaları gerekir. Aralarında evlenmek için engel bulunmaması gerekir ve son olarak evlilik karanı çiftler kendileri almaları gerekir, bu sebeple evliliğin ilk adımı olan nişanlanmaya da kendilerinden başka kimse karar vermemelidir.



Nişan hukuku şartları oldukça nettir. Eğer bu şartlardan birine dahi uyulmazsa nişanlanma gerçek sayılmayacaktır. Kişiler arasında geçen bazı istekler sonucunda nişan hukuku şartlarında eklemeler olabilir, fakat bu sadece çiftler arasındadır.



İlgili Haber : Boşanma Davası Sırasında Vefat

Nişanlılık Sürecinin Sona Ermesi



Nişanlanan çiftlerden birinin başkasıyla evlenmesi, ölmesi, nişanlanma şartlarının yerine getirilmemesi, nişanlılık sürecini devam ettiremedikleri için anlaşıp sona erdirmeleri, akıl sağlığını kaybetmesi, sonrada cinsiyet değişikliği ve olası bir durumda kardeş çıkarlarsa nişanlılık sona erer. Nişanlılık sürecinin sona ermesi ile birlikte karşılıklı yapılan maddi her şey geri verilir, tabii ki çiftler bunu isterlerse…



Nişan hukuku konusunda genel olarak herkesin bilmesi gereklerden bahsettik. Nişanlılık sürecinde nişan hukuku kuralları çiftlerin birbirlerini ve ailelerini daha iyi tanıma fırsatları doğuracağı için aslında çokta yararlı bir geleneksel yöntemdir, kişileri yanlış veya acele kararlardan alıkoyar.