‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Gaiplik Kararı

0 Yorum
Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi ile ortadan kaybolan veya uzun süredir herhangi bir şekilde haber alınamayan ve ölme ihtimali bulunan kişilerin kişiliğinin hukuki olarak sona ermesidir. Gaiplik kararı Medeni Kanun`un 32. maddesinde açıklanmıştır.

Gaiplik kararı verilebilmesi için devamsızlık kararı verilecek kişinin ölümünün dikkate alınmasına gerek yoktur. Sadece ölüm tehlikesinde kaybolması gerekir. Mirasçıların mahkemeye başvurusu neticesinde gaiplik kararı verilecek ve kişi hukuken vefat etmiş sayılacaktır.

Ancak kesin bir ölüm olmadığı için yokluğun sonuçları da biyolojik ölümden farklı olacaktır. Bu şekilde örneğin mirasın mirasını alan varis veya ona miras kalan kişinin belirli bir süre için teminat vermesi gerekir.

Karar alınabilmesi için kişinin ya ölüm tehlikesi içinde ortadan kaybolması ya da belli bir süre içinde kendisinden haber almaması gerekir. Bu iki koşuldan birinin karşılanması halinde, hakları bu ölüme bağlı olanlar mahkemeye başvurmalıdır. Başvuru üzerine mahkeme, ilana ilgi duyanları belli bir süre içinde bilgi vermeye çağırır. Söz konusu süre, usulüne uygun olarak yapılacak bu duyurunun yapıldığı günden itibaren en az 6 aydır.

Gaipliği kararlaştırılacak kişi hakkında bilgi sahibi olanlar, bu ilana ilişkin bilgi vermek için mahkemeye başvuracaklar. Gaiplik Hakkında Daha Fazla Bilgiye İhtiyacınız Varsa Gaiplik Nedir Sonuçları Nelerdir Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz.

Yorum Yap