‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Çeklerde Hapis Cezası Var mı

2 Yorum
Çek günümüzde çok kullanılan bir borçlanma türüdür. Nakit para verilmeyeceği zaman çek imzalanır ve o çek tarihi geldiği üzerinde belirtilen para miktarı alacaklı kişinin hesabına geçirilir. Fakat bazen öyle durumlar olur ki borçlu kişi çek borcunu ödeyemez. Özellikle iş dünyasında bu çok sık görülen bir durumdur. Çekin alacaklı tarafı da borçlu tarafı da günü geçmiş çek borcuna hapis cezasının olup olmadığını merak ediyor. Günü geçmiş, vadesinde ödenmemiş çek borçlarına anayasa kurallarına göre hapis cezası bulunuyor.

Borçlu kişi çek borcunu ödeyemediği takdirde öncelikle kişiye 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Kişi kendisine verilen bu sürede borcunu ödemezse hapis cezasına çevriliyor. Her yıl binlerce karşılıksız çek mahkemeye sunuluyor. Karşılıksız çek ise vaktinde ödenmemiş çek anlamına geliyor. Anayasa mahkemeleri her geçen gün bu konuyla ilgili yeni bir yasa hazırlıyor fakat hapis cezası henüz çek cezasında kaldırılmış bir durum değil. Hapis cezası kalkması alacaklı kişi için son derece avantajlıdır. Aksi takdirde karşılıksız çeki almak oldukça zor hale gelecektir.

İlgili Link ; Ödenmeyen Çek ve Senet Nasıl Tahsil Edilir ?

Çekte Hapis Cezası Ne Zaman Belli Olur?



Çek vadesi geldiğinde borçlu kişi borcunu ödemedi ise alacaklı mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme öncelik olarak alacaklı ve borçlu kişinin anlaşması tarafına gider. Fakat taraflar anlaşma yoluna gitmediği durumda borçlu kişiye önce para cezası sonra hapis cezası verilir. Hapis cezası çek üzerinde yazan borç meblağsıma göre farklılık gösterir. Miktar arttıkça hapis cezası da uzayacaktır. Hapis kararı verildikten sonra bu ceza para cezasına çevrilemez. Ancak herhangi bir alacaklı çek varsa mahkemeye başvuru yapmadan önce alanında uzman iyi bir avukat ile görüşmekte fayda var. Avukat tarafları en iyi şekilde yönlendirecektir.