‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Karşılıksız Çek İçin Dava Açma Süresi

0 Yorum
Çeklerin ödenmesinde farklı sebeplerden dolayı sorunlar çıkabiliyor. Çeklerin karşılıksız çıkması veyahut bir bölümünün karşılıksız çıkması gibi durumlar yaşanabilir. Peki karşılıksız çek için dava açma süresi ne kadardır? Çeklerin karşılıksız çıkması durumunda dava 3 ay içerisinde açılmalıdır. Dava hakları en çok karşılıksız çek durumlarında kullanılmaktadır.

Çek kıymetli bir evrak türü olarak geçmektedir. Bankadan, bu değerli evrak üzerindeki rakam kadar para almanız mümkündür. Çekler, parayı tahsil etmek için de kolay yollardan birisidir. Ancak bazı ekonomik sebeplerden dolayı bu çeklerin karşılıksız çıkma durumları olabiliyor.

Karşılıksız Çek Nedir? Nasıl Anlaşılır?



Çek, ticari hayatta oldukça önemli bir para aracıdır. Fakat çek ile ödeme alacak kişiler bankaya gittiklerinde karşılıksız çek ibaresi ile karşılaşabilir. Bu durum ile daha çok çeki yazan kişinin banka hesabında para olmamasından dolayı karşılaşılır. Çeki alan kişi, çeki yazan kişinin hesabında para olmamasından dolayı parayı alamaz.

Banka karşılıksız olan çekin üzerine ‘’karşılıksızdır’’ ibaresini basarak, çek alıcıya geri verir. Çünkü çeki düzenleyen kişinin hesabında, bankanın ödeme yapabileceği bir parası yoktur. Bu durumda bankaya para almak için giden kişinin elinde karşılıksız çek vardır ve parayı alamaz. Bu durumda karşılıksız çek için dava açma süresi iyi değerlendirilmelidir. 3 ay içerisinde dava açılarak ödeme alınabilir.

Karşılıksız Çek İle Karşılaşan Biri Neler Yapabilir?



Bankadan ‘’karşılıksızdır’’ damgasını alan çek ile birlikte kişi icra takibi başlatabilir. Çek değerli bir evrak sınıfına girmektedir. Çeki düzenleyen kişi mal kaçırma şüphesi doğuruyorsa bu durumda ihtiyati haciz kararı çıkarılır. Bu durumda hukuki yollara başvurulara, alınması gereken para dava yolu ile alınabilir.

Çekin karşılıksız çıkması durumunda karşılıksız çek için dava açma süresi iyi takip edilmelidir. Dava sonunda alacaklı çekteki miktarı alacaktır. Ayrıca dava süreci boyunca katlanan faizi de alabilmektedir.

Yorum Yap