‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Günü Geçen Senet Nasıl Tahsil Edilir

0 Yorum
Senet yapan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de günü geçmiş bir senet tahsil edilir mi ve nasıl tahsil edilir sorusudur. Zamanında ödenmemiş ve günü geçmiş senetler icra yolu ile tahsil edilebilir. Tabi buradaki en önemli etken de senet üzerinde yazılı olarak belirtilen vadenin gelip gelmemesidir. Eğer senet tarihi geçtiyse alacaklı kişi icra davasına başvurabilir. Bu durumda borçlu kişiye icra takibi başlatılır.

Borçlu kişi alacaklı kişi tarafından icra takibine verildiği takdirde oluşturulan icra talebinde senet vadesi, faiz oranı ve alacak miktarı gibi detayların belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde borçlu kişi alacaklı kişinin açmış olduğu icra davasına itiraz etme hakkı bulacağı için alacaklı kişi bu durumdan zararlı çıkabilir. Zaten alanında uzman icra avukatı alacaklı kişiyi bu konuda yönlendirecektir.

İlgili Link ; Senedin İcra Takibi

Borçlu Kişiye İcra Takibi Açılınca Ne Olur?



Borçlu bireye icra takibi başlatıldığı takdirde borçluya mahkeme tarafından ödeme emri gönderilir. Borçlu kendisine gönderilen ödeme emrine uymak zorundadır. Aksi takdirde kişinin maaşına belli oranlarda el konulur. Bununla birlikte evinde bulunan fazla eşyalara da haciz konulabilir. Bu nedenle her ne sebepten ötürü senet imzalandı ise vaktinde ödenmelidir. Günü geçen senetlerde hem alacaklı hem de borçlu kişi zor duruma düşer.

İcra Mahkemesi Ne Zaman Görülür?



Günü geçmiş senet için icra takibi başlatılır ve bunun için de mahkemeye başvurmak gerekir. Adliye yoğunluğuna göre birkaç ay içerisinde mahkeme görülür. Mahkemenin sonuçlanması bazen bir ay içinde olabiliyorken bazen 6 ayı geçebiliyor. Aradan geçen her ay için de borçlunun borcuna faiz uygulanıyor. Mahkeme tarafların anlaşması için çabalıyor fakat anlaşma olmadığı takdirde mecburen icra takibi başlatılıyor.