‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Gaiplik Kararı Nedir

0 Yorum
Gaipliğe ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu`nun 32. ve 35. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kişi ölüm tehlikesi altında kaybolursa, gaiplik kararı otomatik olarak verilmeyecektir. Ancak dava ile birlikte gaiplik kararı verilir. Gaiplik kararı alabilmek için, ölüm tehlikesinden en az 1 yıl sonra veya son haberin alınmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olması gerekir (TMK madde 33/1).

Gaiplik Kararını Kim Nasıl Verir ?



Gaiplik kararı ile kişinin kişiliği sona erecektir. Gaiplik kararı sadece başvuru ile alınır, Gaiplik kararı (doğrudan) verilemez. Türk Medeni Kanunu`nun 32. maddesinde dava açacak kişilere ilişkin bir düzenleme bulunmakta ve "... hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu ..." üzerinde belirtilmektedir. Böylece dava, hakları ölüme bağlı olanlar tarafından açılmaktadır.

Mahkeme ortadan kaybolmaya karar verdiğinde, ölüm halinde ortaya çıkan haklar kullanılabilir. Ölümle tanınan haklara ilişkin hükümler, son zarar veya haber tarihinden itibaren başlar.

Hakkın yeni sahipleri, gaiplik kararı verilen kişinin ortaya çıkması halinde edindikleri mal veya haklarını iade edeceklerinden emin olmalı ve bir güvence sunmalıdır. Bu teminat, ölüm tehlikesi olan zayiatlar için 5 yıl, haber verilmemesi durumunda 15 yıl ve her iki durum içinse gaiplik kararı verilen bireyin 100 yaşına gelmesine kadar olan zaman ile sınırlıdır.