‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

İş Kazası Tazminat Davaları Nedir

İş Kazası Tazminat Davaları

21.09.2018 1 Yorum
İş kazası tazminatı bir işçinin çalıştığı iş yerinde işle ilgili yaralanması veya ölümü durumunda, kendisine veya yakınlarına işveren tarafından ödenen tazminattır. Açılan davada talep edilecek tazminatlar maddi ve manevi olarak iki türlüdür. . Bu tür davalar asıl işverene ve tüm işverenlere karşı açılabilmektedir. İş kazaları için açılan davalarda genel yetkili mahkeme davalı kişinin yerleşim yeri veya iş kazasının meydana geldiği iş yerinin yerleşim yerinde bulunan mahkemelerdir. İş kazası sebebiyle ölen kişinin yakınlarının, yani davacı yakılarının yerleşim yeri de davaya bakmakla görevlidir. İş kazasının ardından, gerçekleşen kaza işveren tarafından SGK`ya bildirilmelidir. SGK müfettişleri tarafından yapılan incelemenin ardından kazanın iş kazası olup olmadığı tespit edilmeli ve iş kazası olduğu tespit edildiği taktirde mağdur kişinin dava açma hakkı bulunmaktadır.




İş Kazası Sayılan Durumlar


Tazminat davası sayılabilecek durumlar "5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu`nun 13. maddesine" göre kabul edilmiştir. Bu durumlar:

İşçinin ne şekilde yaralandığının önemi olmaksızın, çalıştığı sırada iş yerinde uğradığı her türlü bedensel ve ruhsal zararlar iş kazasıdır ve tazminat davası sebebi sayılmaktadır.

İşveren tarafından, çalışan işçinin görevli olarak işyeri dışında çalışmaya göndermesinde asıl işinin yapamaması ve maruz kaldığı haller iş kazası olarak değerlendirilmekte ve tazminat davası sebebi sayılmaktadır.

Emziren annenin süt izni süresi içinde çocuğunu emzirmek için ayrılan zamanlarda uğradığı kaza iş kazası sayılmaktadır.

Trafik iş kazası olarak nitelendirilen diğer bir kaza ise, işveren tarafından işçilerin taşıtla taşınması sırasında oluşan kaza iş kazası olarak nitelendirilmektedir.

İş Kazası Tazminat Davasında


Dava açma süresi iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıldır. Şayet kaza durumu işverence SGK ya bildirimi yapılmamışssa açılan davada kazanın iş kazası olduğunun da tespiti talep edilmelidir İş kazasında maddi tazminat talepleri , kaza geçiren işçinin bedensel zarara uğramasının ardından tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücü kaybı olup manevi tazminat talepleri de kaza geçiren işçinin bedensel zarara uğramasının kişide meydana getirdiği elem ve keder ile ölümü halinde ailesinin üzüntü ve keder duymasının karşılığı olan ve bir miktar paranın ödenmesini gerektiren manevi tazminatlardır.

SGK müfettişleri tarafından yapılan incelemenin ardından kazanın iş kazası olup olmadığı tespit edilmeli ve iş kazası olduğu tespit edildiği taktirde mağdur kişinin dava açma hakkı bulunmaktadır.

Yorum Yap

Kullanıcı Avatar 2020-08-29 Hacmi burulbay

Ben is yerinde 3 yol önce kamyon içerisinde suçum yokken düştüm ve ertesi günden beri kolumdaxagri ve elimde güç kaybi oluyor tedavi gördüm ve devam ediyorum isim markette manav im ve urunlerin kasalar agir buda agrilara sebeb oluyor bunun için isimi bir akmak istiyorum basil tazminatimi alirim 5yil dolmak uzere

Kullanıcı Avatar 2020-08-29 Aylin Göstericiler

Gerekli dava sürecine girilebilir ödenmemesi halinde Detaylı bilgi için 0224 250 36 81 - 0555 972 57 65