‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır

21.09.2018 3 Yorum
İnsanlar öldükten sonra geriye kalan mal varlıklarına ve borçlarına miras adı verilmektedir. Ölen kişiye ait olan miras paylaşımı konusunda yasal mevzuat bulunmaktadır. Fakat mirasçılar kendi aralarında anlaşarak mal paylaşımını yapabilirler. Bu paylaşım yapılırken karşılıklı olarak anlaşılması yeterlidir. Fakat anlaşma olmayan bir durum söz konusu olur ise bu defa devreye ilgili yasalar girer ve miras paylaşımı bu yasalara göre yapılır.

Miras Paylaşımı Hakkı Olan Mirasçılar


Miras paylaşımı nasıl yapılır konusunda bilinmesi gereken hususların başında mirasçıların kim olduğuyla ilgilidir. Söz konusu durum, ilgili yasada net olarak belirtilmiştir. Yasa belirtilen kişilerin haricindekilerin mirastan pay almalarına imkan yoktur.

Bir kişinin mirasçılarını ifade etmek için kullanılabilecek en güzel tabir altsoyudur. Ölen bir kişinin mirasçıları, kendisinin altsoyudur. Bu çocukları ve torunları olabilir. Ölen kişinin anne ya da babasının mirasçı olabilmesi için ise altsoyunun olmaması gibi bir zorunluluk vardır.

Mirasçılar konusu kademeli olarak ilerlemektedir. Öncelikle ölen kişinin çocukları mirasçıdır. Fakat bu çocuklardan birisi daha önce ölmüş ve geriye kendi çocuğu kalmış ise miras hakkı çocuğuna geçer. Böylece ölen kişinin torunu da mirastan pay almış olur. Böyle durumlarda çocukların ve geriye kalan tek torunun alacağı pay eşittir.


Miras Paylaşımında Eşlerin Durumu


Yukarıda mirasçıların genel durumu anlatılmıştır. Fakat bazı farklı durumlar da söz konusudur. Eğer ölen kişinin eşi hala hayatta ve mirastan pay istiyorsa hesaplamalar farklı şekilde yapılır. Bu hesaplamalar şu şekildedir:

  • Ölen kişinin çocukları ile eşi mirasçı olursa toplam mirasın %25’ini eş alır.


  • Ölen kişinin anne ve babası ile eşi mirasçı olursa toplam mirasın %50’si eşe verilir.


  • Ölen kişinin büyük anne ve büyük babası ile eşi mirasçı ise toplam mirasın %75’i eşe verilir.

Yukarıda bahsedilen durumlara göre eşlerin mirastaki pay miktarının değişken olduğunu söylemek mümkündür.

Mirasçılar konusu kademeli olarak ilerlemektedir. Öncelikle ölen kişinin çocukları mirasçıdır. Fakat bu çocuklardan birisi daha önce ölmüş ve geriye kendi çocuğu kalmış ise miras hakkı çocuğuna geçer.

Miras Paylaşımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler


Miras paylaşımı nasıl yapılır konusun aslında basit bir konu gibi görünmesine rağmen dikkatli olunmadığında yanlışlıkların rahatlıkla yapılacağı bir konudur. Bundan dolayı verilen bilgiler dikkate alınarak paylaşımın yapılması çok büyük önem taşımaktadır.
İlgili Link : Miras Hukukunda Dava Çeşitleri

Yorum Yap

Kullanıcı Avatar 2020-08-29 Ufur SONARSLAN

1999 yılında ölen anneannemden miras kalan bir evin satışı yapılacak. Anneannemin 3 çocuğu da vefat etmiş olduğundan, miras 7 torun tarafından paylaşılacak. 1) 1999 yılında ölenlerin veraset ilamını noterler çıkarmıyormuş, doğru mu? İnternette yaptığım araştırmada eşi sağ olanlar için bu durum söz konusu olabilir diye düşünüyorum. Öldüğünde anneannem dul idi. 2) Veraset ilamını torunlardan biri çıkarabilir mi? Yoksa hepimizin müracaatı mı gerekir? İlamda bütün torunların miras payları belirtilmiş olacak mıdır? Teşekkür ederim.

Kullanıcı Avatar 2020-08-29 Aylin Göstericiler

Detaylı bilgi için 0224 250 36 81 - 0555 972 57 65

Kullanıcı Avatar 2019-03-27 deniz melis

merhaba,anneannemden miras kaldi ,annem hayatta olmadigi icin biz 3 kardes pay sahibiyiz ,her birimize ne kadar pay duser ? diger ana hissedarlarla ayni payi mi aliriz yoksa anneme dusen bir payi mi ucumuz paylasacagiz ? tesekkurler .

Kullanıcı Avatar 2019-03-27 Aylin Göstericiler

Merhaba annenize düşen bir payı paylaşacaksınız Detaylı Bilgi İçin : 0224 250 36 81

Kullanıcı Avatar 2018-09-28 Sevim Aykanik

Eşimin vefati nedeniyle ben vekizina zeytinlik kaldı.kızının isteği ile ortak tapu çıkarıldı.Üç ay olmadı benim haberim olmadan kendi hakkını satabilirmi Ben satın alırsam benden de sonra yine ona mi kalır.ben tek kardeşim teşekkürler

Kullanıcı Avatar 2018-09-28 Aylin Göstericiler

Kendi payını satabilir. Kendi payıda sizin yasal mirasçılarınızda kalır. Eşinizin kızı sizin altsoyunuz olmadığı için yasal mirasçı değildir.Bilginize