‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

İzale-i Şuyu Nedir

İzale-i Şuyu ile Satış Nedir

30.01.2019 1 Yorum

İzale-i Şuyu, taşınmaz olan mülkiyetin mirasçıların veya hissedarların uzlaşamaması sonucunda, devletin taşınmaz mülkiyeti başka birine satarak hissedarlarına eşit miktarda bölüştürülmesi için açılan davadır. İzale-i Şuyu ile Satış nedir sorunun cevabı da devlet aracılığı ile taşınmaz mülkiyetin satılması ve hissedarların hak mahrumiyeti yaşamaması durumudur.





İzale-i Şuyu Davası


Miras bırakan kişinin ölümü ardından hissedarlara düşen mülkiyet, taşınmaz ve eşit olarak mirasçılara bölünmesi mümkün değil ise, mahkeme söz konusu taşınmazı hissedarlar adına satarak elde edilen kazancı eşit olarak hissedarlara böler. İzale-i Şuyu ile Satış nedir konusunun belirlenebilmesi için, İzale-i Şuyu davasının ne amaçla açıldığının bilinmesi gerekir. Bu davaların amacı, hissedarlar arasında meydana gelen uyumsuzluk ve anlaşmazlık durumlarını gidermek, ortak bir karara bağlanıp pay sahiplerinin hak mahrumiyeti yaşamasını engellemektir.



İzale-i Şuyu Davasında Taşınmaz ve Pay Etme Durumları


Söz konusu mülkiyet taşınmaz ve bölünebilir ise, devlet mülkiyeti satmak yerine eşit miktarlarda hissedarlara böler. Fakat mülkiyet taşınmaz ve bölünebilir değilse, söz konusu mülkiyeti açık arttırma ile satıp, satıştan elde edilen kazancı hissedarlara verir. Bu durumda İzale-i Şuyu davası açılıp, hak edilen miktar elde edilebilir. Dava sonucu mülkiyeti pay etme veya satı sonucu elde edilen kazancı pay etme hükümleri verilir.



İlgili Link : İstihkak Nedir

İzale-i Şuyu, taşınmaz olan mülkiyetin mirasçıların veya hissedarların uzlaşamaması sonucunda, devletin taşınmaz mülkiyeti başka birine satarak hissedarlarına eşit miktarda bölüştürülmesi için açılan davadır.


İzale-i Şuyu ile Satış Hangi Durumlarda Yapılır?


İzale-i Şuyu ile satış nedir konusuna mülkiyetin taşınmaz ve bölünemez olduğu durumlarda devletin açık arttırma ile satıp, hissedarlara böldüğü şeklinde açıkladıktan sonra, taşınmaz olan mülkiyete örnek verelim. Miras kalan taşınmaz mülkiyet bir arsa veya ev olabilir. Arsa eşit miktarlarda bölüşülemeyecek kadar küçük veya ayrı ayrı bölgelerde bulunabilir. Bir mirasçıya büyük bir mirasçıya küçük bir pay vermek hak mahrumiyetine sebebiyet verir. Bu nedenle mirasçılar arasında da uyuşmazlık ve kavga gibi durumlar oluşabilir. Mirasçılar mahkeme aracılığı ile İzale-i Şuyu davası açtığında devlet arsayı satıp, elde edilen parayı mirasçılara böler. Aynı şekilde taşınmaz mülkiyet olan bir ev veya daire olabilir. Evi tüm hissedarlara pay etmek imkansızdır. Arada bir anlaşmazlık çıktığında, mirasçılardan biri evi satmak istemediğinde İzale-i Şuyu davası açılarak hak edilen pay alınabilir.



İzale-i Suyu Davası Dilekçe Örneği

Mirasın bölüşülmesinin mirasçılar arasında bir anlaşma ile yapılamadığı durumlarda ortaya çıkan izale-i suyu davası dilekçe örneği için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yap

Kullanıcı Avatar 2020-08-29 ramazan yılmaz

mahkemede satış kararı cıkmasına ragmen satış yapamıyoz

Kullanıcı Avatar 2020-08-29 Aylin Göstericiler

Dosyanızın incelenmesiyle yardımcı olabiliriz. Detaylı bilgi için 0224 250 36 81 - 0555 972 57 65