‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hazırlama

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır

25.09.2018 0 Yorum

Anlaşmalı boşanma protokolü söz konusu olduğunda karşımıza çok sayıda seçenek çıkmaktadır. Boşanma sözleşmesi ya da boşanma protokolü bir boşanma davasının karşılıklı mutabıkla sonuçlanması için lüzumlu olan ve muhtevası son derece mühim olan bir hukuki metindir. Boşanma sözleşmesi eşler tarafından imzalanır ve her iki tarafında anlaşmış olması gerekir. Boşanma sözleşmesi boşanma, velayet, soyadı, nafaka, tazminat ve mal varlıkları hususlarında iki tarafında anlaşma ve isteklerine dair bilgileri içerisinde bulunduran boşanma avukatı tarafından hazırlanan oldukça mühim bir hukuki metindir.p>


Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanmalı?


Bütün hukuki ya da resmi evraklar hazırlanırken nasıl dikkat etmemiz gereken konular var ise boşanma protokolü içinde sağlanması gereken bazı şartlar vardır. Bu özellikler ;


  • Medeni kanunun 166. Maddesinin 3.fıkrasına dayanarak oluşturulmalıdır.


  • Boşanma protokolünde eşlerin; TC kimlik numaraları, adları soyadları, varsa çocukların doğum ve kimlik bilgileri, adresleri kesinlikle yer almalıdır.


  • İştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi manevi tazminat, müşterek çocukların velayeti, yoksulluk nafakası, kişisel ilişkinin tesisi ve talep edilirse mal paylaşımı kesinlikle sözleşmede olmalıdır.


  • Boşanma protokolünün her zaman bir uzmana yani bir boşanma avukatına yazdırılması her zaman tavsiye edilir.

Boşanma Protokolünden Geri Dönüş Mümkün Mü?


Mahkeme görülürken anlaşmalı boşanma protokolü imzalayan taraflardan herhangi birisi sözleşmenin muhtevasına razı olmadığını bildirebilir. Öte yandan sözleşmeyi imzalayan taraflardan herhangi biri yanlışlıkla, zorla ya da hile ile tehdit veya baskı ile imza atmışsa bu durum kesinlikle mahkeme sırasında sözlü ya da bir dilekçe ile yazılı olarak beyan edilmesi gerekmektedir.


Boşanma sözleşmesi ya da boşanma protokolü bir boşanma davasının karşılıklı mutabıkla sonuçlanması için lüzumlu olan ve muhtevası son derece mühim olan bir hukuki metindir.

Boşanma Sözleşmesinin Mahkemeye Verilme Zamanı


Boşanma sözleşmesi cevap dilekçesi ile sunulabileceği gibi dava açılırken dava dilekçesi ile de sunulabilir. Eğer dilekçe verilmediği hususta ise aile mahkemesi tarafından hazırlanan tensip zaptı ile istenir ya da eşlere kesin bir süre verilip ön incelemede sunulması istenir. Kesin sürenin verilmesi durumunda dilekçeler hazırlanmamışsa dava reddedilebilir.


Çekişmeli boşanma davaları ile anlaşmalı boşanma protokolü bulunan davaları kıyaslarsak anlaşmalı boşanma davalarının daha kısa bir zaman dilimi içerisinde sonuçlandığı görülür. Eğer dava bir avukat aracılığı ile açılır ve gereğince takibi yapılırsa davanın içeriğine göre 1-2 hafta içerisinde neticelenmesi de olası bir durumdur.



Yorum Yap