‘’Özgürlüğün de Eşitliğin de Adaletin de Kaynağı Ulusal Egemenliktir’’.

Alacak Davası Zaman Aşımına Uğrarsa Ne Olur

Alacak Davası Zaman Aşımına Uğrarsa

20.08.2018 1 Yorum


Zaman aşımı ifadesi çok boyutlu bir kavram olarak ifade edilmekte ve hukukçuları oldukça meşgul etmektedir. Sadece alacak davalarında değil diğer davalarda da bu süre söz konusudur fakat zaman aşımı süresi sabit olmayıp değişkendir. Dava türlerine göre bu süre değişkenlik gösterir ve bazen 1 yıl iken bazen 10 yıl ve istisnai bir takım hallerde daha uzun zaman aşımı süreleri bulunmaktadır.

Alacak Davalarında Zaman Aşımı


Alacak davalarında zaman aşımı kavramı, elde edilen bir hakkın uzun bir süre kullanılmamasından dolayı kaybedilmesi olarak tanımlanır. Dolayısıyla da alacak davalarında zamanında dava açılmaz ise alacak sakat bir hale gelmekte, alacak hakkının ileri sürülmesi halinde karşı yanca yapılacak zaman aşımı itirazı sonrası talebiniz konusu sukut bulabilir.

Zamanaşımı kavramıyla ilgili bilinmesi gereken farklı bir ayrıntı daha vardır. Zamanaşımı süresi, bir hakkın tamamen kaybedilmesi anlamına gelmez. Tamamen kaybedilmesi için davalı tarafın bunu dile getirmesi gerekir. Davalı olan taraf bu konuyu dile getirmez ise mahkeme heyeti bu durumu kendiliğinden dikkate almayacak ve yargılamayı yapacaktır.
Alacak davası olgusunda zaman aşımı süresi ise genellikle 10 yıldır. İlgili kanun maddesinde aksi belirtilmemişse her alacak için zaman aşımı süresinin 10 yıl olduğu belirtilir.

Zaman aşımı ifadesi çok boyutlu bir kavram olarak ifade edilmekte ve hukukçuları oldukça meşgul etmektedir. Sadece alacak davalarında değil diğer davalarda da bu süre söz konusudur fakat zaman aşımı süresi sabit olmayıp değişkendir.

Alacak Davalarında Süre Uzarsa Ne Olur?


Ülkemizde davalar bilindiği gibi uzun sürebilmektedir. Bazı davalar 2-3 yıl gibi sürelerde bile sonuçlanmıyor ve daha da uzuyor. Bu gibi durumlarda zamanaşımı konusunun ne olacağı merak edilen hususlardan bir tanesidir. Alacak davalarında böyle bir risk var mıdır sorusu da sıklıkla dile getiriliyor.
Davanın ilgili süreler içinde açıldığı durumlarda ise böyle bir risk yoktur. Fakat bunun da bir istisnası vardır. Kısmi açılan davaların uzun sürmesi durumunda ise böyle bir risk vardır fakat bu risk borcun geri kalanı içindir. Dolayısıyla da davanın uzaması halinde kişilerin kısmi davada talep edilen miktarı harcını ikmal ile ıslah etmesi gerekir. Böyle durumlarda mutlaka hukuki destek alınması şarttır aksi durumda hak kaybı yaşanması muhtemeldir.İlgili Link ; Alacak Davası Süresi Nedir



Bilinmesi Gereken Hususlar


Zamanaşımı kavramı alacak davalarında standart olmayıp değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik hususuna dikkat edilerek ona göre hareket edilmesi gerekir.

Tüketici mahkemesi belirsiz alacak davası dilekçe örneği için tıklayınız.

Yorum Yap

Kullanıcı Avatar 2020-08-27 Kader karakurt

Merhaba benim alacak davam bitti dosyam 4 yildir kapalı ama mahkeme açılış tarihi 2010 zaman aşımı ne zaman bitiyor sicilinin temizlenmesi için kaç yıl beklemeliyim

Kullanıcı Avatar 2020-08-27 Aylin Göstericiler

Sözleşmeye dayalı alacaklarda zamanaşımı 10 yıldır. Detaylı bilgi için belge ve bilgilerinizi görmemizde fayda bulunmaktadır. Detaylı bilgi için 05559725765